Румънците са най-религиозни в Европа. Българите са по средата

Румънците са най-религиозни в Европа. Българите са по средата

Румънците са най-религиозни в Европа. Българите са по средата

Религията е по-малко важна за европейците, отколкото за хората в Африка, Латинска Америка или Съединените щати, сочи проучване на института "Пю"(Pew Research), цитирано от ДПА. В същото време сондажът, отчита големи разлики между отделните държави в Европа.

Най-религиозни на континента са румънците. Цели 55% от участниците в анкетата от Румъния са се самоопределили като силно религиозни, предава БТА. За сравнение в България делът на силно религиозните е 18%, което отрежда страната на 18-то място заедно с Холандия. В проучването участват общо 34 страни.

На другия полюс са естонците (едва 7%), чехите и датчаните (по 8%). Само 12% от германците се самоопределят като силно религиозни. Делът на тези хора достига 27%  в Италия.

Германците се оказват най-големите скептици що се отнася до съществуването на Бог - едва 10% от тях са "напълно сигурни" в това. На обратния полюс са арменците - цели 79% от тях вярват, че Бог съществува - както и жителите на Босна (73%).

Най-много ходят на църква поляците - 61% от участниците в анкетата в страната казват, че присъстват на църковна служба поне веднъж месечно.

Пълното прочуване може да видите тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ