Румъния предлага двама еврокомисари

Румъния предлага двама еврокомисари

Румъния предлага двама еврокомисари

Румънското правителство номинира Зигрфрид Мурешан и Адина Валеан за европейски комисари на страната, предава МИА, цитирана от БГНЕС.

Двамата са евродепутати от редовете на Европейската народна партия. Кандидатурите им са предложени, след като Европейският парламент отхвърли предишната кандидатка Рована Плумб, номинирана от предишното правителство.

Тя не можа да мине предварителната проверка на комисията по правни въпроси на ЕП. Шест членове на правната комисия са подкрепили номинацията на Плумб, а 15 са гласували против, съобщава Emerging Europe. Румънката беше извикана пред комисията, за да обясни редица несъответствия в данъчната си декларация, която включва заем от 800 000 леи (около 168 000 евро), чиито погасителни вноски са много по-големи от декларирания ѝ годишен доход. Самата Плумб е отпуснала заем на същата сума - 800 000 леи - на управляващата социалдемократическа партия в Румъния, чийто член е тя.

Заради отрицателния вот Плумб, която беше номинирана за еврокомисар по транспорта, не бе допусната до специализираните изслушвания в парламента

Сега председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен трябва да избере един от двамата кандидати въз основа на тяхната компетентност, но трябва да вземе предвид и джендър-баланса в ЕК. Според наблюдатели тя ще предпочете Адриана Валеан, след като по-рано днес напомни на британския премиер Борис Джонсън, че трябва да номинира британски еврокомисар и изрази надежда, че това ще бъде жена.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ