Съдът на ЕС призна червените подметки за запазена марка на Кристиан Лубутен

Съдът на ЕС призна червените подметки за запазена марка на Кристиан Лубутен

Съдът на ЕС призна червените подметки за запазена марка на Кристиан Лубутен

Френският дизайнер на луксозни обувки Кристиан Лубутен може да претендира за уникалния характер на известните си червени подметки, тъй като всеки един цвят може да бъде внесен и регистриран като марка. Това реши Съдът на Европейския съюз, цитиран от световните агенции.

Решението на водещия европейски съд е първоначална победа за Лубутен, след като холандска търговска фирма за обувки имитира характерните за френския дизайнер червени подметки на обувките с високи токчета.

През 2010 и 2013 година Лубутен регистрира търговска марка в Белгия, Холандия и Люксембург за червения цвят, който е идентифициран като Pantone 18 1663 TP, сложен отдолу на обувките му. Търговската марка включва изображение, което показва към коя част от обувката се прилага този отличителен детайл.

Когато компанията на холандеца Ван Харен започна да продава собствени обувки на висок ток с червена подметка, Лубутен я изправи пред съда с аргумента, че нарушава авторското му право.

Ван Харен приведе доводи, че търговската марка е лишена от законна сила, цитирайки закон на ЕС, който не позволява регистрирането като търговска марка на "форма, която придава значителна стойност на стоките".

Съдът в Хага, който не можа да реши казуса, се обърна към Съда на ЕС, за да изясни какво според европейското законодателство означава форма.

Люксембургските съдии постановиха, че формата "не е част от търговската марка и е предназначена само да покаже позицията на червения цвят".

Крайното решение трябва да вземе холандският съд, в който Лубутен подаде жалбата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ