Шарл Мишел е преизбран за председател на Европейския съвет

Шарл Мишел е преизбран за председател на Европейския съвет

Настоящият председател на Европейския съвет, Шарл Мишел, снощи бе преизбран за нов мандат от две години и половина, с което остава на поста поне до 30 ноември 2024 година. Дотогава той ще отговаря и за срещите на върха на страните от еврозоната, се посочва в изявление на ръководения от него орган.

Основните задължения на 46-годишния бивш белгийски премиер включват осигуряване на външното представителство на Европейския съюз и оглавяването на заседанията на Съвета.

Преизбирането дойде на фона на лидерската среща на страните от ЕС, която трябва да приключи днес. Основната тема е войната в Украйна. На форума бе поканен и американският президент Джо Байдън, който е в Европа за провелите се срещи на НАТО и страните от Г-7.

„Дойдох да поздравя човека, който току-що бе преизбран без съпротива. Ще мечтая за това някой ден“, пошегува се снощи Байдън, пристигайки в сградата на Европейския съвет.

След началото на руската инвазия държавите в Европа опитват да поддържат стабилността на едни от най-важните ръководни постове за континента, след като вчера бе удължен мандатът и на генералния секретар на НАТО, Йенс Столтенберг. Това се случи въпреки появилата се през февруари информация, че към края на годината той ще стане гуверньор на Централната банка на родната си страна – Норвегия. Така Столтенберг остава начело на Алианса поне до септември 2023 година.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ