Шарл Мишел опитва да спечели подкрепата на „пестеливата четворка“ с компромис по бюджета на ЕС

Шарл Мишел опитва да спечели подкрепата на „пестеливата четворка“ с компромис по бюджета на ЕС

Шарл Мишел опитва да спечели подкрепата на „пестеливата четворка“ с компромис по бюджета на ЕС

На фона на нарастващия натиск за постигане на споразумение по плана за възстановяване на европейската икономика, председателят на Съвета на ЕС Щарл Мишел представи предложение, с което се надява да спечели подкрепата на т. нар. „пестелива четворка“ - Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия, пише Асошиейтед прес.

Според новото предложение на Мишел фондът за възстановяване на ЕС ще остане в размер от 750 млрд. евро, от които 500 млрд. ще бъдат под формата на грантове (безвъзмездна помощ), а 250 млрд. ще бъдат предоставени като заеми. Настоящият план предвижда тези средства да бъдат събрани чрез изтегляне на общ европейски заем от международните пазари. ЕС има кредитен рейтинг AAA, което ще позволи на институцията да тегли заем при изключително добри условия.

Промяна обаче има в бюджетната рамка на ЕС за следващите 7 години. Мишел предлага коригиран бюджет за периода 2021-2027 в размер на 1,074 трлн. евро, вместо 1,1 трлн. евро. Той също така е категоричен, че отпускането на средстава по бюджета трябва да бъде обвързано с върховенството на закона.

Председателят на Съвета на ЕС също така иска да бъдат въведени европейски дигитален данък, както и нови данъци върху пластмасата и въглеродните емисии. Той предлага средствата, събрани от тези данъци, да послужат за финансирането на част от възстановителния фонд.

Предложението на Мишел идва седмица преди първата физическа среща на европейските лидери след пандемията от коронавирус, която ще се състои на 17 и 18 юли в Брюксел.

Мишел се обяви и за запазване на отстъпките за бюджетните вноски на страните, които са най-големи вносител на глава от населението, като в това число влизат именно държавите от „пестеливата четворка“, както и Германия.

Той също така предложи и „Резерв за Брекзит“ в размер на 5 млрд. евро, който да служи за „противодействие на непредвидените последствия“ от излизането на Обединеното кралство от ЕС и за подкрепа на най-засегнатите от „развода“ страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ