Шотландският първи министър иска нов референдум за отделяне от Великобритания

Шотландският първи министър иска нов референдум за отделяне от Великобритания

Шотландският първи министър иска нов референдум за отделяне от Великобритания

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че ще поиска официално разрешение за провеждане на втори референдум в Шотландия, с допитване до хората дали искат отделяне от Великобритания. Това съобщи Би Би Си. 

По думите на Стърджън тя ще се стреми да организира вота в Шотландия между есента на 2018 и пролетта на 2019 година. 

Решението е в знак на защита на шотландските интереси на фона на излизането на Великобритания от ЕС. Стърджън посочи, че ще поиска от шотландския парламент идната седмица той да изиска Параграф 30 от Уестмистър. Това разрешение е необходимо, за да се проведе законен референдум за независимост в Шотландия. 

Британският премиер Тереза Мей до момента не коментира дали е възможно да бъде дадено от Англия такова разрешение. Нейният официален говорител коментира, че доказателства "явно показват, че болшинството от хората в Шотландия не искат втори референдум за независимост". 

"Само преди малко повече от 2 години населението на Шотландия гласува решително да остане част от нашето Обединено кралство в референдум, който шотландското правителство определи като "вот веднъж на поколение", добави той и изтъкна, че още един референдум би бил много разделящ и би причинил голяма икономическа несигурност "в най-лошия възможен момент". 

В реч в резиденцията си в Единбург обаче Стърджън заяви, че хората в Шотландия трябва да получат възможност за избор между "тежкия Брекзит" и превръщането в независима държава. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ