Социалистите в Европейския парламент настояват Франс Тимерманс да бъде следващият председател на ЕК

Социалистите в Европейския парламент настояват Франс Тимерманс да бъде следващият председател на ЕК

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент работи за това Франс Тимерманс да бъде избран за следващия председател на Европейската комисия. Това заяви на пресконференция избраната снощи за председател на парламентарната група Ираче Гарсия.

Тя добави, че Тимерманс е "най-добрият кандидат". Нашето разбиране е, че е по-добре следващият ръководител на ЕК да бъде определен измежду предварителните кандидати, готови сме за създаването на ново мнозинство в ЕП, посочи Гарсия.

По нейните думи социалистите и демократите са решени да не позволят повече главните постове в институциите на ЕС да бъдат изцяло в ръцете на Европейската народна партия, предаде БТА.

За европейските институции е важно значимото женско присъствие. Не приемаме в ЕК жените да бъдат 15 на сто. Ние сме половината от Европа, отбеляза тя.

Гарсия определи момента като много чувствителен и поясни, че най-лошото развитие би било, ако междуинституционалните преговори изпаднат в застой. Тя не се нае да отговори какво би се случило, ако на заседанието си утре и вдругиден Европейският съвет не послуша призива на ЕП за избор на ръководител на комисията извън списъка на предварително заявилите желание.

По думите на Гарсия социалистите в ЕП ще работят за равенство на мъжете и жените, за опазване на природата, за осигуряване на достойни работни места. Трябва да се борим с престъпленията срещу жени, добави тя.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ