Туск: Европейският съвет може да заседава по споразумението с Лондон на 25 ноември

Туск: Европейският съвет може да заседава по споразумението с Лондон на 25 ноември

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е в готовност да свика извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС в неделя, 25 ноември, от 9.30 ч. за оценка на постигнатото предварително споразумение с Лондон, предава БТА.

Той поясни, че до 20 ноември Европейската комисия ще завърши работата по политическото изявление, придружаващо постигнатото споразумение. В това изявление се очертава рамката на бъдещите отношения ЕС-Великобритания. След това държавите в ЕС ще имат 48 часа за оценка, а Туск изрази надежда "да няма много коментари".

Ако нищо извънредно не се случи, можем да заседаваме другата неделя, добави председателят на Европейския съвет. Той коментира, че главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние е успял да защити европейските интереси и да ограничи щетите от решението на Великобритания да напусне Общността.

Не споделям въодушевлението на британския премиер Тереза Мей от постигането на предварително споразумение. За мен и двете страни губят, коментира Туск. Той се пошегува, че е прочел "почти целия" документ с предварителното споразумение, представено снощи от ЕК и разпечатано на близо 600 страници. Туск добави, че ще направи всичко по силите си процесът да бъде възможно най-безболезнен

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ