Туск: Има лъч на надежда за споразумение за Брекзит

Туск: Има лъч на надежда за споразумение за Брекзит

Туск: Има лъч на надежда за споразумение за Брекзит

Преговорите между Великобритания и ЕС за постигане на "приятелско споразумение" по раздялата са подновени и напредват въпреки огромните предизвикателства и наближаващия краен срок за Брекзит, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че е получил "обещаващи сигнали" от ирландския премиер Лио Варадкар, че споразумение за напускането на Великобритяния все още е възможно, поради което той е отложил срока за приключването на разговорите си с Лондон и те продължават.

Говорейки в кипърската столица Никозия, Туск каза, че за първи път Варадкар и британският премиер Борис Джонсън са видели "пътека", по която може да се стигне до сделка. "Трябва да се използва и най-малкият шанс" за постигане на споразумение, подчерта Туск.

Часове по-рано Туск бе казал, че възнамерява да сложи край на преговорите още днес, но поради шанса за пробив той сега смята, че те могат да продължат и през уикенда. "Няма гаранция за успешен изход и времето практически е изчерпано", предупреди той, но добави, че двете страни трябва да използват всяка налична възможност във времето, оставащо до крайния срок за британското напускане на ЕС - 31 октомври. "Брекзит без споразумение никога няма да бъде изборът на ЕС", каза Туск.

Сигнал за появилия се оптимизъм е и фактът, че британският министър за Брекзит Стивън Баркли бе посрещнат топло от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние преди двучасовия им разговор в Брюксел тази сутрин. 

Късно снощи Борис Джонсън каза, че има "пътека" към споразумение, което ще позволи да се избегне хаотичен и скъп Брекзит на 31 октомври, а Варадкар каза, че срещата между двамата е била "много позитивна". Главното препятствие към сделка остава режимът по единствената британска сухопътна граница с ЕС, разделяща Северна Ирландия от Република Ирландия.

В дипломатическите кръгове се спекулира дали при наличие на шанс за пробив е възможно да има ново отлагане на датата за Брекзит, за да се даде възможност на преговарящите да отработят подробностите и юридически обвързващите детайли, отбелязва АП. Джонсън вече каза, че Великобритания при всички случаи ще напусне на 31 октомври. Франция също изрази мнение, че крайните срокове не могат да се отлагат непрекъснато. Френската министърка по европейските въпроси Амели дьо Моншален каза в Париж вчера, че не вижда очевидна причина да се позволи на Лондон ново отлагане.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ