Великобритания готова за Брекзит без сделка, ако ЕС не направи компромиси

 Великобритания готова за Брекзит без сделка, ако ЕС не направи компромиси

Великобритания готова за Брекзит без сделка, ако ЕС не направи компромиси

Британският премиер Борис Джонсън е заявил пред канцлера на Германия Ангела Меркел, че Обединеното кралство е готово да финализира Брекзит без търговско споразумение, ако Европейският съюз не е готов на компромиси, информира Блумбърг.

Двамата лидери са провели телефонен разговор вчера, докато преговарящите от страна на Великобритания и ЕС са провели неофициални разговори по време на частна вечеря. Спорни точки по потенциалното споразумение включват достъпа на ЕС до британските води за риболов, влиянието на ЕС върху британските закони и достъпа на Обединеното кралство до единния пазар.

„Премиерът подчерта поетия от Обединеното кралство ангажимент за постигане на ранно споразумение чрез засиления процес на преговори“, съобщиха от офиса на Джонсън. „Той обаче подчерта, че Великобритания ще бъде готова да излезе от преходния период след Брекзит, при условията за търговия, с които се ползва Австралия, ако не бъде постигната сделка“, се казва още в съобщението.

„Австралийски условия“ е терминът, който британското правителство използва за излизане от ЕС без сделка. Австралия няма всеобхватно търговско споразумение с Европейския съюз, като търговията между двете страни се извършва предимно на база на правилата на Световната търговска организация (с малки изключения за някои стоки).

Преходният период след Брекзит, в рамките на който Обединеното кралство продължава да спазва законите на ЕС, изтича на 31 декември тази година. Ако двете страни не постигнат споразумение до тази дата, те може да бъдат разтърсени от нов икономически шок, който да разшири щетите, нанесени досега от пандемията от коронавирус.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ