За първи път от година: Скок в цените на жилищата във Великобритания

За първи път от година: Скок в цените на жилищата във Великобритания

За първи път от година: Скок в цените на жилищата във Великобритания

Неяснотата около Брекзит изглежда отново ще окаже натиск върху пазара на недвижими имоти във Великобритания през 2020 година. Цените на жилищата на Острова през декември са нараснали с над 1 на сто на годишна основа за първи път от 12 месеца, сочи проучване на компанията за ипотечни кредити Нейшънуайд (Nationwide), цитирано от „Ройтерс“ и БТА.

Цените на жилищата миналия месец са се повишили с 1,4 на сто спрямо декември 2018 г. Само през декември тези цени са нараснали с 0,1 на сто, докато анализаторите очакваха те да останат без промяна.

Жилищният пазар във Великобритания, както и икономиката като цяло, забавиха темп след решението на референдума през 2016 г. за излизане от ЕС. Покачването на средните цени миналата година е било по-слабо от увеличението с около 5% по време на референдума, сочат данните от проучването.

Прогнозите са жилищните цени да не се променят като цяло през следващите 12 месеца.

„Всичко зависи от това колко бързо ще отмине неяснотата около бъдещите търговски отношения на Великобритания, както и от перспективите за световния растеж“, изтъква главният икономист на „Нейшънуайд“ Робърт Гарднър. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ