Асен Василев: Подготовката на България за членство в еврозоната върви по план

Асен Василев: Подготовката на България за членство в еврозоната върви по план

Подготовката на България за членство в еврозоната върви по план, потвърждава финансовият министър и вицепремиер Асен Василев в статия, публикувана в бюлетина на Асоциацията на търговските банки. Очаква се през пролетта да стартира информационна кампания, за да се подготви обществеността за преминаването към еврото като национална валута. В нея обаче не се споменава дата за преминаване към еврото, макар че самият Василев нееднократно е заявявал, че остава индикативната дата от януари 2024 година.

По думите на финансовия министър техническата работа по процеса върви по план, а очакваната кампания цели да информира хората и бизнеса за предстоящата смяна на валутата, която "по никакъв начин няма да застраши стабилността на финансовата система."

След представянето на проектобюджета за 2022 г. от Василев миналата седмица опозицията в лицето на ГЕРБ и някои икономисти изразиха мнения, че заложеният за тази година дефициит от близо 6 млрд. лева ни отдалечава от плановете за приемане в еврозоната.

В статията за банковия бюлетин Василев обръща внимание на ключовата роля на банките за икономическия растеж, както и върху дълговата политика на страната.

Тази година предстоят погашения за около 3 милиарда лева, както и финансиране на дефицита. Това най-вероятно ще наложи излизане на международните дългови пазари, коментира Василев, но обещава емисионната политика на правителството да бъде предвидима.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ