Без отстъпки при подаване на данъчна декларация онлайн от догодина

Без отстъпки при подаване на данъчна декларация онлайн от догодина

Без отстъпки при подаване на данъчна декларация онлайн от догодина

Без данъчни отстъпки при подаване на декларация по интернет от догодина. Това е една от промените в проектопакета от данъчни закони за догодина, подготвен от финансовото министерство.

Досега онези, които не се редяха на опашки в офисите на данъчните, за да внесат документите си, ползваха 5% отстъпка от това, което имат да доплащат. От догодина тази възможност отпада.

Самоосигуряващите се вече ще подават декларация само по електронен път. Останалите могат да избират между хартиената декларация и електронната.

Предвижда се още в декларацията да може да се обявяват придобити необлагаеми доходи, наследство или дарения. Така при проверки и ревизии на имотното състояние и съпоставка на доходите ще е ясно откъде даден човек се е сдобил с четириетажна къща, например, при заплата, която не би му позволила да я купи.

Заради зачестилите случаи на разпространение на цигари и тютюн без бандерол чрез куриерски или пощенски пратки, в Закона за акцизите се въвежда задължение пощенските оператори да изискват декларации, че стоките са с платени данъци, предаде бтв.

Глобите ще се налагат на изпращача или получателя, а не куриерските фирми. Освен това митничарите вече ще имат право да изискват лична карта на онзи, който получава или изпраща пакета.

Онези които пренасят през граница акцизни стоки с бандерол, най-често алкохол, но без нужните документи за износ ще бъдат глобявани от 1000 до 4000 лева, като за фирми търговци санкцията ще е от 2000 до 6000 лева. В момента митничарите засичат масово износ на алкохол без нужните документи за Гърция, например.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ