Повече пари за социални плащания в бюджета за обществено осигуряване догодина

Повече пари за социални плащания в бюджета за обществено осигуряване догодина

Повече пари за социални плащания в бюджета за обществено осигуряване догодина

В бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина са заложени редица промени, целящи да повишат доходите. Това става ясно от думите на социалния министър Бисер Петков, който представи пред БНТ акценти от готвените промени.

В бюджета за догодина се предвижда ръст на майчинските, детските добавки, социалните помощи, пенсиите и минималните осигурителни доходи.

„В проекта за бюджет на ДОО е заложено увеличение на обезщетението за отглеждане на дете през втората година от 340 лева на 380 лева. Мотивът за това е замразяването на това плащане през последните години, както и стимулирането на майките да се върнат на пазара на труда. Ръстът е близък до този на минималната работна заплата, но не бива да стимулираме майките с прекалено завишаване на това плащане”, каза Петков.

По думите му Министерството на труда и социалната политика предлага и нов подход за по-ефективно използване на средствата за подпомагане на семействата.

„Предлагаме да се диференцира размерът на помощта спрямо размера на дохода на семействата. По настоящем право на семейни помощи за деца имат семейства с доход на едно лице от семейството до 400 лева. Предлагаме да се увеличи този доходен критерий на 450 лева, за да не се допусне отпадане на ползватели на тази помощ поради това, че техните доходи се увеличават поради очаквания ръст на минималната работна заплата”, посочи Петков.

Той обясни, че по отношение на детските правителството предлага да разшири обхвата, като включи дохода на член на семейството с доход между 400-500 лв.

„За първи път от 2009 г. насам се предлага повишаване на размера на гарантирания минимален доход – от 65 лева на 75 лв. Той е ключова величина в социалната система и не е повишаван. С него е свързано получаването на много социални плащания. Като следствие ще се повишат добавките на хората с увреждания, на целевите помощи, на еднократни помощи и други”, обясни Петков.

Увеличение на пенсиите

„В проекта на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 година е предвидено осъвременяване на всички пенсии с 3,8% от 1 юли догодина на база швейцарското правило. С този процент е предвидено да нараства и минималната пенсия за осигурителен стаж, тоест ръстът на пенсиите за догодина е значително по-висок от този за тази, който беше 2,4% за всички пенсии”, посочи министър Петков.

Той обясни, че това ще струва на хазната допълнителни 500 млн. лв.

Ръст на минималния осигурителен доход

„Правителството предлага ръстът на минималния осигурителен доход (МОД) догодина да е 3,9%. Той е съобразен с очаквания ръст на икономиката през следващата година”, заяви социалния министър.

По думите му това е балансирано решение, което ще повиши замразените МОД за по-високодоходните професии. Бисер Петков обясни, че  е готов на разговори с бизнеса за отпадане на МОД, но „в нормални условия, а не на бойкот и натиск”.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ