Deutsche Bank: Инфлацията е бомба със закъснител

Deutsche Bank: Инфлацията е бомба със закъснител

Deutsche Bank: Инфлацията е бомба със закъснител

Инфлацията може да изглежда като проблем, който ще изчезнe, но е по-вероятно тя да се запази и да доведе до криза в следващите години. Това предупредиха икономисти от Deutsche Bank, цитирани от Си Ен Би Си.

В прогнозата, която се различава драстично от консенсуса на Уолстрийт и позицията на Федералния резерв, Deutsche Bank предупреждава, че поставянето на фокус върху икономическите стимули и пренебрегването на опасенията около инфлацията ще се окаже сериозна грешка – ако не в близкото бъдещето, то след 2023 г. и отвъд.

Анализът на банката съдържа остри критики срещу Федералния резерв и решението му да толерира по-висока инфлация в името на по-цялостно възстановяване на икономиката. Според банката намерението на Фед да не затяга своята политика, докато не бъде демонстриран устойчив ръст на инфлацията, ще има ужасни последици.

„Последствието от едно подобно забавяне ще бъде по-голямо прекъсване на икономическата и финансовата дейност в сравнение с това, ако Фед най-накрая предприеме действие“, пишат главният икономист на Deutsche Дейвид Фолкъртс-Ландау и неговите колеги „На свой ред това може да създаде значителна рецесия и да задейства верига от финансови бедствия по цял свят, особено в развиващите се пазари“, предупреждават от банката.

Като част от своя подход към инфлацията, Фед няма да повишава лихвените проценти и да намалява покупките на активи, докато не види „съществен по-нататъшен напредък“ по целите си за заетост и инфлация. Множество представители на централната банка изразиха мнение, че постигането на тези цели продължава да е далеч.

Междувременно редица показатели, сред които потребителските цени и индексите на разходите за лично потребление, надминават  са целта на Фед за инфлация от 2%. Централните банкери обаче посочват, че ръста на инфлацията е преходен и че ще отслабен, след като прекъсванията на веригата за доставки и базовите ефекти от ранните месеци на пандемията отзвучат.

Екипът на Deutsche е на различно мнение, посочвайки, че агресивните стимули и фундаменталните икономически промени ще доведат до инфлация, която Фед не е подготвен да адресира.

„Може да отнеме една година повече до 2023 г., но инфлацията ще се завърне. Макар и да е похвално, че търпението на Фед се дължи на факта, че централната банка се фокусира повече върху социалните цели, пренебрегването на инфлацията поставя световните икономики върху „бомба със закъснител“. Ефектът може да бъде катастрофален, особено за най-уязвимите в обществото“, коментира Дейвид Фолкъртс-Ландау.

Позицията на Deutsche обаче не се споделя от повечето икономисти. Представителите на Уолстрийт застават предимно зад виждането на Фед, че инфлационният натиск е преходен.

Главният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус смята, че има „добри причини“ позицията на централната банка да бъде подкрепяна. Според него една от тези причини е, че прекратяването на допълнителните помощи за безработица ще върне служителите на работните им места през идните месец, което ще намали натиска върху заплатите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ