Два кошмарни сценария за пазарите изглеждат все по-вероятни

Два кошмарни сценария за пазарите изглеждат все по-вероятни

Два кошмарни сценария за пазарите изглеждат все по-вероятни

Две неща притесняваха инвеститорите в навечерието на изборите в САЩ: оспорвана надпревара и президентство на Байдън с републикански Сенат. Днес и двата сценария изглеждат все по-вероятни, пише Блумбърг.

„От ключово значение за пазарите ще бъде дали Конгресът, било то под президентството на Байдън или на Тръмп, ще бъде разделен“, коментира Питър Маккълъм от Mizuho International Plc в Лондон. „Както стоят нещата в момента, това изглежда е най-вероятният сценарий, което означа, че трябва да се очаква поевтиняване на акциите“, добави той.

Сенатът (горната камара на Конгреса), който много анализатори очакваха да отиде при демократите, изглежда, че може да остане под контрола на републиканците. Камарата на представителите, от друга страна, почти сигурно ще има демократично мнозинство.

Това разделение подклажда притеснението, че дългоочакваният от пазарите пакет от фискални стимули ще бъде забавен още повече, след като преговорите между двете партии преди изброите завършиха без успех.

„Ако републиканците управляват Сената, ние не очакваме в началото на следващата година да бъде прие пакет от стимули за над 500 млрд. долара, което е далеч от исканите от демократите 2 трилиона“, коментира Иън Шерпхърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics.

„Комбинацията между президент от демократите и републикански Сенат най-вероятно ще доведе до свиване на фиска, което не е допринася за икономически растеж“, казва Себастиан Гали, макро стратег в Nordea Investment Funds.

Още по-големият страх на мениджърите на пари – липсата на ясен изборен резултат през следващите дни и седмици, изглежда все по-вероятно да се реализира.

„Резултатите са достатъчно близки, за да бъдат оспорени“, коментира Леза Линьос от RBC Capital Markets. „Тези опасения все още не са се реализирали под формата на отлив от рисковите активи, но това може да се случи през идните дни“, казва тя.

Тъй като очакваната „синя вълна“ изглежда няма да се осъществи, волатилността на пазарите ще бъде висока в днешната търговия.

„Вероятността целите избори да опрат до резултатите в един щат става все по-голяма. Това увеличава шансовете от съдебна намеса“, казва стратегът от Nomura Securities International Inc. Чарли Макелиът.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ