Джейми Даймън: Биткойнът няма никаква стойност

Джейми Даймън: Биткойнът няма никаква стойност

Джейми Даймън: Биткойнът няма никаква стойност

Смятам, че биткойнът няма никаква стойност. Това заяви главният изпълнителен директор на банката JPMorgan Chase Джейми Даймън по време на събитие, организирано от Института по международни финанси (IIF).

„Не искам да бъда говорител срещу биткойна – това не ме интересува. Нашите клиенти са възрасти хора, които сами взимат решения. Те може да са на друго мнение. Това прави пазарите. Ако искат да си купят биткойн, ние не можем да ги закриляме, но можем да им дадем легитимен и възможно най-чист достъп“, коментира той.

Думите на Даймън определено не са без покритие, като през февруари 2019 банката заяви, че ще пусне собствена дигитална валута  JPM Coin, а през октомври 2020 г. финансовата институция създаде нов отдел, който да се занимава с блокчейн проекти. Август тази година тя започна да дава достъп до крипто фондове на клиентите на нейното подразделение за управление на богатството.

Самият Деймън обаче продължава да е критик на криптовалутите.

Наскоро той заяви, че макар да вярва, че биткойнът ще продължи да съществува в дългосрочен план, той винаги е смятал, че „криптовалутата ще бъде обявена за незаконна на много места, както се случи в Китай“. „Регулаторите ще го подложат на строг контрол“, добавя той.

Изглежда, че тази негова прогноза ще се сбъдне. В последно време американското правителство отделя все повече време на дискусиите за регулиране на пазарите за криптовалути.

В петък Блумбърг съобщи, че администрацията на Джо Байдън обмисля изпълнителна заповед, с която да накара федералните агенции да проучат крипто пазара и да дадат препоръки за него.

В края на септември обаче председателят на Федералния резерв на Джером Пауъл поясни, че няма намерение да забрани биткойна в САЩ.

Някои финансови експерти дори смятат, че завишената регулация може да бъде от полза на САЩ.

„Ако хората искат криптовалутите да станат по-широкоразпространени активи, смятам че регулацията е нужната първа стъпка“, коментира Анджали Джариуала, основател на Fit Advisors.

Към 10:15 часа българско време биткойнът се разменя за 57 383,17 долара, което представлява ръст от 1,23% за последните 24 часа.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ