ЕЦБ запазва благоприятната парична политика

ЕЦБ запазва благоприятната парична политика

ЕЦБ запазва благоприятната парична политика

Европейската централна банкa реши да запази благоприятната си парична политика, оставайки без промяна основните си лихви и размера на „Пандемичната програма за извънредни покупки“ (PEPP), предаде Си Ен Би Си.

На днешното си заседание ЕЦБ остави основната лихва по операциите за рефинансиране, известна още като „репо лихва“,на ниво от 0,00%. Заемната лихва се запазва на равнище от 0,25%, а депозитната лихва остава на ниво от  минус 0,5%.

 „Управителният съвет очаква лихвите да останат на настоящите, или на по-ниски нива, докато не се забележи, че перспективите за инфлацията се доближават до нивото от „близо до, но по-малко от 2%“в рамките на прогнозния период, и че това доближаване е отразено в базовата инфлационна динамика“, заявиха от централната банка.

Последните данни показват, че потребителската инфлация в 19-членния блок на единната валута е надминала целта на ЕЦ, достигайки 2% през месец май. От централната банка заявиха в миналото, че очакват цените да нараснат през 2021 г., но само временно.

От срещата стана ясно още, че ЕЦБ ще продължи да извършва покупки на активи по програмата PEPP, като нейният размер от 1,85 трлн. евро остава непроменен. Програмата ще действа най-малко до края на 2022 г. От Управителния съвет на ЕЦБ очакват темпото на извършване на нетните покупки по PEPP да се ускори през третото тримесечие.

ЕЦБ ще запази и настоящия темп на покупки по програмата за закупуване на активи (APP) - 20 млрд. месечно. . Управителният съвет продължава да очаква месечните нетни покупки на активи по програмата за закупуване на активи да продължат толкова дълго, колкото е необходимо, за да засилят стимулиращото въздействие на основните лихвени проценти на ЕЦБ, и да приключат малко преди той да започне да ги повишава.

ЕЦБ също така представи нови прогнози за икономически растеж в еврозоната. Централната банка очаква брутният вътрешен продукт на региона на единната валута да нарасне с 4,6% през 2021 г. и 4,7% през 2022 г. Предходните прогнози бяха съответно за ръст от 4% и 4,2%.

ЕЦБ ревизира нагоре и инфлацията, като сега очакванията са годишна инфлация от 1,9% през 2021 г. и 1,5% през 2022 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ