Фед вероятно ще остави без промяна лихвите, но възникват въпроси за намеренията за 2018 г.

Фед вероятно ще остави без промяна лихвите, но възникват въпроси за намеренията за 2018 г.

Фед вероятно ще остави без промяна лихвите, но възникват въпроси за намеренията за 2018 г.

Федералният резерв на САЩ най-вероятно ще остави без промяна лихвите си утре, в края на двудневното заседание на комитета по паричната политика, което е последното за сегашната ръководителка на централната банка Джанет Йелън, съобщи Франс прес.

Още отсега обаче пазарите ще следят с особено внимание за признаци за намеренията за 2018 година на силно обновения състав на паричния комитет.

Според анализатори вероятността за запазване на статуквото на лихвите на това заседание е 95 процента.

Възможно е обаче много от неотдавна приетите членове на комитета тази година да заемат позиции, по-близки до тези на "ястребите" - привържениците на по-бързо повишаване на лихвите, коментират експерти.

Новият ръководител на Фед Джероум Пауел бе номиниран от президента на САЩ Доналд Тръмп на този пост. Пауел е смятан по-скоро за умерен при определянето на паричната политика и ще встъпи в длъжност след 3 февруари.

С относително динамичния икономически растеж (2,6 на сто през четвъртото тримесечие) и след данъчните намаления "може да бъде оправдано везната да се наклони на страната на "ястребите" през 2018 година", изтъква Даян Суонк, главен икономист в одиторската кантора Grant Thornton. Тя очаква четири увеличения на лихвите с четвърт процентен пункт тази година - с едно повече, отколкото централната банка беше планирала засега.

Професорът по икономика в университета в Орегон Тим Дюи, специалист по въпросите на УФР обаче е на мнение, че три повишения на лихвите са предостатъчни.

"Инфлацията остава ниска и дори да прехвърли прага от 2 процента, Фед едва ли ще има прекомерна реакция", обяснява той.

Комюникето на комитета по паричната политика ще бъде следено до последната буква, за да се разбере дали членовете на централната банка планират ново затягане на паричната политика още през март, при положение, че лихвите са между 1,25 и 1,5 процента.

"Възможно е да споменат нещо за евентуално преразглеждане към повишение на растежа или да наблегнат на контрола над инфлацията", което ще бъде знак, че са готови да направят стъпка през март, твърди независимият икономист Джоел Нароф.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ