Федералният резерв губи доверие заради позицията си за инфлацията

Федералният резерв губи доверие заради позицията си за инфлацията

Федералният резерв губи доверие заради трайната си позиция, че инфлацията е преходна. Това заяви пред Си Ен Би Си главният икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан.

„Смятам, че Фед губи доверие. От дълго време твърдят, че е наистина важно да имаме достоверен глас относно инфлацията, тъй като това има огромни институционални, политически и социални последици“, каза Ел-Ериан по време на форума на енергийната индустрия ADIPEC в Абу Даби, Обединените арабски емирства.

Според него позицията на Фед за инфлацията е отслабила прогнозите на централната банка и е подкопала икономическия дневен ред на президента Дож Байдън. Той подчерта, че не трябва да се забравя, че хората с ниски доходи са най-силно засегнати от скока на потребителските цени.

„Това е голям проблем и се надявам Фед да започне да осъзнава случващото се“, каза той.

По-рано председателят на Федералния резерв Джером заяви, че очаква инфлационните условия да се запазят „до следващата година“ и призна, че е „разочароващо“, че проблемите с веригата за доставки не показват признаци на подобрение. Фед обаче до голяма степен продължава да се придържа към позицията, че инфлацията е свързана с пандемията на коронавирус и че тези проблеми с веригата за доставки ще преминат.

Миналата седмица стана ясно, че индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ е нараснал с 6,2% на годишна база през октомври - най-високия годишен темп от ноември 1990 г. Очакванията бяха за ръст от 5,9%. За сравнение, през септември беше регистрирано повишение от 5,4%. На месечна база CPI през октомври е се  повиши с 0,9%. 

„Намираме се в период, в който централните банки характеризират неправилно инфлацията. Повтарящото се послание е "тя е преходна". Не, не е преходна“, каза Ел-Ериан, като предупреди, че Фед рискува да направи голяма грешка с паричната си политика.

„Имаме достатъчно доказателства, че се случват промени в поведението. Компаниите налагат по-високи цени и те ще продължат да растат. Проблемите с веригата на доставки продължават много по-дълго от очакваното. Потребителите увеличават покупките, за да избегнат проблеми в бъдеще, което оказва натиск върху инфлацията. Ако погледнете към основния поведенчески елемент, който води до инфлация, ще стигнете до заключението, че всичко това ще продължи известно време. Тук дори не говорим за възможностите за нови блокади заради COVID-19”, добави той.

Според него най-добрият ход на Фед в момента е ускоряване на темпото на съкращаване на програмата за стимулиране на икономиката.

На 3 ноември Федералния комитет по отворения пазар (FOMC) обяви, че „по-късно този месец“ централната банка ще започне да свива месечните покупки на активи. . Намалението ще бъде с по 15 млрд. долара на месец от настоящите месечни покупки на активи на стойност 120 млрд. долара - по 10 млрд. от държавните облигации и по 5 млрд. от ипотечни ценни книжа (MBS).

„На второ място, те трябва да започнат да правят това, което прави Английската централна банка, а именно да се подготвят за по-високи лихви“, каза Ел-Ериан, като добави, че подобни стъпки вече се предприемат в Австралия, Нова Зеландия и Норвегия.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ