Федералният резерв очаква две повишения на лихвите до 2023 г.

Федералният резерв очаква две повишения на лихвите до 2023 г.

Федералният резерв на САЩ остави без промяна паричната си политика на завършилото вчера двудневно заседание, но сигнализира, че ще ускори нейното затягане на фона на оптимизма около пазара на труда и опасенията за инфлацията, предаде Блумбърг.

От централната банка запазиха референтния си лихвен процент в диапазона от нула до 0,25% - ниво, което бе заложено през март 2020 г. Фед също така се ангажира да продължи месечното изкупуване на облигации на стойност 120 млрд. долара по програмата за количествени облекчения.

Най-важната новина от заседанието обаче беше, че централната банка очаква две повишения на лихвите до 2023 г., което е значително по-рано от очакваното.

Тримесечните прогнози показват, че 13 от 18 членове на Федералния комитет за отворения пазар (FOMC) са гласували за поне едно увеличение на лихвените проценти до края на 2023 г., след като през март за същото гласуваха само седем. Единадесет служители предвиждат поне две подобни повишения до 2023 г.

В същото време обаче председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че дискусиите за повишаване на лихвите са „преждевременни“.

От централната банка повишиха и прогнозата си за инфлацията, като сега очакват тя да нарасне до 3,4% през 2021 г., след като през март прогнозата бе за 2,4%. Прогнозата за 2022 г. е за инфлация от 2,1%, а за 2023  - 2,2%.

В същото време Федералният комитет за отвореният пазар повиши и прогнозата си за икономическия растеж. Сега FOMC очаква брутният вътрешен продукт на САЩ да нарасне със 7% през тази година, докато предходната прогноза бе за ръст от 6,5%. За 2022 г. прогнозата е за повишение от 3,3%, а за 2023 – 2,4%.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ