Goldman Sachs продължава да вижда възможности на фондовия пазар в Китай

Goldman Sachs продължава да вижда възможности на фондовия пазар в Китай

Има множество възможности на фондовия пазар в Китай въпреки по-предизвикателната инвестиционна среда в страната. Това заяви главният Тимът Мо, главен стратег за акции на Goldman Sachs в Азиатско-тихоокеанския регион.

„Определено има множество предизвикателства, пред които Китай е изправен в момента, но ние отхвърляме категорично твърдението, че в Китай е „неинвестируем“, каза Мо.

„Това твърдение е твърде всеобхватно и наистина му липсва много специфика, която е необходима за инвестиране в Китай“, добави той.

През последните месеци правителство на Китай засили регулаторния натиск върху редица сектори, което доведе до поевтиняване на акциите на множество компания и опасения сред инвеститорите.

Мо обаче поясни, че твърденията за трудна инвестиционна среда не са непременно насочени към целия китайски фондов пазар, като добави, че в някои случаи политиките на Пекин са подкрепили определени сектори.

Той даде пример със сектора на чиповете, където Пекин полага усилия да постигне независимост от чужди технологии.

През март най-големият производител на полупроводници в страната Semiconductor Manufacturing International Corporation, или SMIC, обяви, че ще построи фабрика за 2,35 млрд. долара в Шънджън.

Наблюдава се и бум при зелените инвестиции, след като президентът Си Дзинпин обяви план, според който Китай ще достигне постигне пик на въглеродните емисии до 2030 г. и въглеродна неутралност до 2060 г.

„Ако се фокусирате върху тези части на пазара ще видите, че те се справят доста добре през тази година“, каза Мо.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ