Гуверньорът на АЦБ призова британците да не искат големи повишения на заплатите

 Гуверньорът на АЦБ призова британците да не искат големи повишения на заплатите

Гуверньорът на АЦБ призова британците да не искат големи повишения на заплатите

Повишаването на разходите за живот и влошаването на жизнения стандарт няма да отшумят преди 2023 г. Това заяви гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли, цитиран от Би Би Си.

Бейли предупреди, че много хора в Обединеното кралство са изправени пред „труден период“.

Коментарът му идва, след като вчера АЦБ основната си лихва от 0,25% на 0,5% и посочи, че очаква цените да растат по-бързо от заплатите.

Английската централна банка прогнозира, че доходите след облагане с данъци ще паднат с 2% през тази година. Вземайки предвид нарастващите разходи за живот това ще предизвика най-големия спад в стандарта на живот от началото на 90-те години на миналия век, когато започва да се води такава статистика.

Според данни на централната банка в момента средното увеличение на заплатите на работниците във Великобритания е под 5%. В същото време инфлацията в страната достигна близо 30-годишен връх от 5,4% през декември.

Бейли предупреди, че хората ще усетят въздействието на покачващите се цени през следващата година.

„Признавам, че сме изправени пред труден период, защото вече виждаме и ще продължим да виждаме намаляване на реалните доходи“, каза той.

„Ще започнем да излизаме от тази ситуация през 2023 г., а през 2024 г. очакваме инфлацията да се върне към по-стабилна позиция“, коментира гуверньорът на АЦБ.

Според новите прогнози на централната банка инфлацията в Обединеното кралство ще достигне връх от 7,25% през април. Това ще бъде най-бързият темп на растеж на цените от 1991 г. насам и ще е далеч над целта на АЦБ от 2%.

„Това е свят, в който външните цени се покачват, намалявайки реалните доходи на хората“, каза Бейли.

Въпреки това той призова работниците да се въздържат от искания за големи увеличения на заплатите, тъй като това може да доведе до създаването на спиралата от повишение на заплатите цените, която ще излезе извън контрол.

Той каза, че за работниците ще е „болезнено“ да приемат, че цените ще растат по-бързо от заплатите им, като добави, че е необходимо определено „въздържание“ при увеличението на заплатите, за да не стане инфлацията трайна.

Коментарът му предизвика остри реакции в социалните мрежи, като много потребители заявиха, че Бейли не знае какво говори. Заплащането на гуверньора на АЦБ е 18 пъти по-голямо от средното за страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ