HSBC и J.P Morgan: Спокойно, рецесия не се задава

HSBC и J.P Morgan: Спокойно, рецесия не се задава

HSBC и J.P Morgan: Спокойно, рецесия не се задава

Страховете от непосредствена световна рецесия са преувеличени, успокояват J.P. Morgan и HSBC Asset Management в прогнозите си за второто полугодие на 2019 година, цитирани от CNBC.

В последните месеци инвеститори и анализатори предупреждават, че рисковете за рецесия се увеличават, след като търговските конфликти на САЩ се задълбочават. Обръщането на кривата на доходността в страна през март също спомогна за негативните прогнози.

Инверсията, която продължава вече над три месеца, мери доверието на инвеститорите в икономиката и сигнализира относно съмненията им за бъдещия растеж.

Главният стратег на HSBC Джо Литъл обаче смята, че притесненията за рецесия или мечи пазар са прекалени и запазва препоръката си за инвестиции в умерено рискови активи. САЩ "не показва големи дисбаланси, които могат да предизвикат рецесия", обяснява той. В тази връзка, прогнозата на HSBC за растежа на най-голямата икономика е около два процента. Извън САЩ, анализаторите очакват големите икономики да запазят стабилен или дори подобряващ се растеж, водени от Китай. Според тях вътрешното търсене там се подобрява и може да подкрепи растежа навсякъде. Силният пазар на труда и устойчивият сектор на услугите в Еврозоната са знак, че растежът в региона ще се запази.

Междувременно J.P Morgan намали още един път прогнозата си за растеж на световната икономика, а тази за САЩ и Китай - с по 0,5 пр. п. Но банката очаква и Вашингтон, и Пекин да намали лихвите, след което и други централни банки да ги последват. "Тази допълнителна подкрепа, заедно със здравия частен сектор, подчертават виждането ни, че последните шокове няма да вкарат световната икономика в рецесия", казват оттам.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ