ИПИ изчисли: Заплатите в Челопеч и Козлодуй са най-високи

ИПИ изчисли: Заплатите в Челопеч и Козлодуй са най-високи

Заплатите в Челопеч и Козлодуй са най-високи, изчислиха от Института за пазарна икономика. За трета поред година ИПИ анализира къде са най-високите заплати в страната като част от проекта „265 истории за икономика”. Интерактивната карта дава представа за движението на средното брутно месечно възнаграждение по общини в периода 2016-2020 г.

[[{"fid":"392198","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":343,"width":730,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Средната заплата на жителите на най-малката по площ община в България – Челопеч, е 2 628 лв., следвана от дунавския град Козлодуй, където възнагражденията са средно 2 336 лв.На трета и четвърта позиция са съответно Пирдоп (1 936 лв.) и Раднево (1913 лв.). Столична община е заема почетната 5 позиция – с 1 913 лв. В топ 10 влизат още Гълъбово (1 830 лв.), Девня (1 745 лв.), Елин Пелин (1 638 лв.), Панагюрище (1 528 лв.) и Божурище (1 540 лв.).

Прави впечатление че традиционно най-високите заплати получават хората в малки общини с големи работодатели. Лидери са общините в Средногорието, на чиято територия е развита добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и в общините с големи предприятия в енергийния сектор.

Силно представяне имат и индустриалните общини в периферията на най-големите икономически центрове, ориентирани към производства с висока добавена стойност. В топ 20 по заплати в страната влизат общините Елин Пелин, Божурище и Костинброд от широката периферия на София, Девня и Белослав – в непосредствена близост до Варна, както и Марица, Куклен и Брезово – до Пловдив.

Анализът на данните показва, че средната заплата на наетите лица в 182 общини в страната бележи ръст между 40 и 60% в периода 2016-2020 г. Лидери са отново цитираните общини, но и Крумовград и Брезник, където средната заплата нараства съответно с 88% и 83% за наблюдавания период. София, Пловдив и Варна също бележат добър ръст в рамките на 40-45%, принос за което има и динамиката в дигиталната сфера.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ