Китай изненада пазарите със затягане на паричната политика

Китай изненада пазарите със затягане на паричната политика

Китай изненада пазарите със затягане на паричната политика

Китайската централна банка изненада финансовите пазари днес, вдигайки краткосрочните лихви през първия ден след продължителната ваканция по случай Лунната нова година, предаде Ройтерс.

Стъпката е пореден сигнал за затягане на политиката на фона на признаците на стабилизиране, които икономиката показва.

Макар увеличенията да са скромни, те са в подкрепа на мненията, че китайските власти възнамеряват да овладеят и отлива на капитал, и рисковете за финансовата система, създадените от многогодишните стимули, подхранвани с дълг.

"Изглежда, това е намерение за контролиране на балона при недвижимите имоти. Би могло да е насочено и към спиране на обезценяването на юана", коментира Наото Саито, главен икономически изследовател в токийския научен институт "Дайва" (Daiwa Institute of Research).

Народната банка на Китай (централната банка) вдигна седемдневната лихвата по операциите на открития пазар с 10 базисни пункта - от 2,25 на сто на 2,35 на сто.

Според банкови източници са повишени и лихвите по овърнайт заемите за първичните дилъри (банки и инвестиционни посредници) - от 2,75 процента на 3,1 процента. Останалите ставки при този вид кредити (SLF) са вдигнати по-слабо.

Анализатори твърдят, че затягането на условията на първичните пазари е знак за желанието на централната банка да запази гъвкавостта на политиката, балансирайки необходимостта да бъде предотвратено ново забавяне на икономиката.

Те са на мнение, че банката засега няма да бърза да повишава едногодишната лихва по кредитирането, която през октомври 2015 година бе свалена до 4,35%.

Петдневната печеливша тенденция на фондовия пазар в Китай бе прекъсната след неочакваното вдигане на краткосрочните лихви.

Водещият индекс CSI300 се понижи с 0,7 на сто и закри на равнище 3365,12 пункта, а Shanghai Composite Index се сви с 0,6 на сто до 3140,65 пункта.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ