Лизингът на нови автомобили у нас се срина с 34%

Лизингът на нови автомобили у нас се срина с 34%

Лизингът на нови автомобили у нас се срина с 34%

Лизингът за покупка на нови автомобили у нас, който се счита за един от най-точните барометри на автомобилния пазар, се е сринал с 34% през второто тримесечие на 2020 г. Това показват данни на БНБ и изчисления на Мениджър Нюз.

През април-юни тази година новите лизингови сделки за коли са възлизали на общо 151 млн. лв., докато през същото тримесечие на миналата година сумата е 227 млн. лв. Статистиката на БНБ сочи, че това е най-слабото тримесечие за лизинга на автомобили от третото тримесечие на 2016 г. насам.

Още по-сериозно влияние са оказали противоепидемичните мерки на сектора на товарните автомобили. Новите сделки за придобиване на ТИРове на лизинг са се понижили с близо 60% до 87 млн. лв. Това е най-слабото тримесечие за бранша от юли-септември 2014 г.

Като цяло сумите по финансовия лизинг, който е предпочитаният у нас, се понижават с 37% на годишна база. При оперативния лизинг, който е значително по-малко популярен засега и представлява около 5% от целия пазар на лизинг у нас, понижението е 46%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ