Локдауните довели до намаляване на фалшивата валута в Европа

Локдауните довели до намаляване на фалшивата валута в Европа

Коронавирусните ограничения в търговията и хотелиерството са намалили допълнително количеството на фалшивите пари в Европа през първата половина на 2021 година.

Както в Германия, така и в Европа, конфискуваните фалшиви банкноти са намалели, съобщи днес във Франкфурт Германската централна банка (Бундесбанк - Bundesbank), цитирана от ДПА. Стойността на загубите също е била по-малка, пише БТА. Полицията, търговците на дребно и банките са изтеглили от обращение 21 356 фалшиви банкноти евро в Германия през първите шест месеца на текущата година, отчита докладът. Това е с 13 процента по-малко, отколкото през втората половина на 2020 година, когато те са били 24 633. Щетите са се свили с 16 процента от 1,2 милиона евро (1,41 милиона долара) през периода до малко над 1 милион евро.

Централните банки на страните от Еврозоната са регистрирали общо 167 000 фалшиви евро банкноти на обща стойност 8 милиона евро през първата половина на 2021 година. Наблюдаваната тенденция продължава да е низходяща от втората половина на 2019 година. През първата половина на 2020 година е имало 240 000 фалшиви банкноти, а през втората - 220 000 по данни на ЕЦБ. Щетите, причинени от фалшивите пари в цяла Европа са в били в размер 21,5 милиона евро през 2020 година.

Броят на фалшивите пари е намалял значително, заяви членът на изпълнителния съвет на Бундесбанк (Bundesbank) Йоханес Берман. Причината за това се крие в ограниченията заради коронавируса. Възможностите за потребление бяха силно ограничени, особено в сфери, където парите в брой са широко използвани, добави той. Благодарение на новите функции за защита финансовите институции направиха общата европейска валута по-трудно подлежаща на фалшификация през последните години, отбелязва ДПА. С около 41 процента от общия брой фалшиви пари в Германия банкнотата от 20 евро изпреварва 50-доларовата банкнота през първата половина на 2021 година.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ