МВФ: Пазарите на криптовалути и акции стават все по-взаимосвързани

МВФ: Пазарите на криптовалути и акции стават все по-взаимосвързани

Криптовалутите се превърнаха в популярен актив сред институционалните инвеститори, но голямата волатилност на техните цени поражда опасения относно финансовата им стабилност. Това се казва в доклад на Международният валутен фонд (МВФ), цитира от Yahoo Finance.

Според доклада криптовалутите и пазарите на акции стават все по-взаимосвързани.

„Преди пандемията крипто активите като биткойн и етер показваха малка корелация с водещите индекси на фондовите борси. Смяташе се, че те помагат за диверсификация на риска и действат като хедж срещу колебанието в цената на другите класове активи“, посочват от МВФ в своя доклад.

Според организацията обаче всичко това се е променило, следвайки реакциите на централните банки към кризата от началото на 2020 г. Цените на криптовалутите и американските акции нараснаха значително на фона на благоприятните глобални финансови условия и по-големият апетит на инвеститорите към рискови активи.

„Крипто активите като биткойн узряха от неясен клас активи с малко потребители до неразделна част от революцията на дигиталните активи“, коментира икономистът на МВФ Тара Айер, като добави, че този преход върви ръка за ръка с опасения за финансовата стабилност.

Тя отбелязва, че зависимостта между волатилността в цената на биткойна и представянето на индексите S&P 500 и MSCI е нараснала с 12 до 16 процентни пункта от началото на пандемията от COVID-19.

„Корелацията между най-търгувания стейбълкойн – тетър, и тези индекси е нараснала с около 4 до 6 процентни пункта“, посочва тя.

От МВФ отбелязват, че тези констатации са доказателство, че е нужно внимателно наблюдение на пазарите на крипто активи и приемането на регулаторни политики, за да бъдат смекчени потенциалните рискове за финансовата стабилност.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ