Милиони австралийски банкноти се оказаха с печатна грешка

Милиони австралийски банкноти се оказаха с печатна грешка

Милиони австралийски банкноти се оказаха с печатна грешка

Милиони банкноти от по 50 австралийски долара (35 щатски долара) имат печатна грешка, която не е била забелязана от централната банка на страната преди купюрата да бъде пусната в обращение, предаде Ройтерс.

Грешката стана известна днес, когато слушател на радио Трипъл Ем изпратил на медията увеличена снимка на новата банкнота от 50 долара, подчертавайки думата "отговорност", която не е написана правилно три пъти. На английски думата се пише "responsibility", а на банкнотата е напечатана "responsibilty" (без едно i).                                                                                   

В Австралия купюрата от 50 долара е най-разпространената и представлява около половината от общата стойност на останалите банкноти в обращение според австралийската централна банка.

Банкнотата бе пусната в обращение на 18 октомври 2018 година с нови характеристики, които я правят по-трудна за фалшифициране и със специални елементи за незрящи. На банкнотата е изобразена Едит Коуан, която е първата жена парламентарист в Австралия от 1921 до 1924 година.

Печатната грешка се появява в част от първата й реч пред парламента на щата Западна Австралия. Част от текста на тази реч е върху банкнотата.

Говорителка на австралийската централна банка посочи в електронно писмо до Ройтерс, че институцията знае за грешката и ще бъде коригирана при следващото печатане на банкнотата.

В най-новия си годишен доклад институцията посочва, че подразделението й за печатане на банкноти е доставило 227 милиона австралийски купюри през 2017/2018 година, включително около 184 милиона нови серии купюри от 50 долара.

Банката не отговори колко точно нови банкноти има в обращение и дали ще бъдат изтеглени заради печатната грешка.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ