Пазарите се активизираха след първи сигнали за забавяне на епидемията в Европа

Пазарите се активизираха след първи сигнали за забавяне на епидемията в Европа

Пазарите се активизираха след първи сигнали за забавяне на епидемията в Европа

Седмицата започна положително за пазарите днес, след като надеждата Европа да върви към възможен пик на коронавируса активизира инвеститорите, въпреки че атмосферата продължи да е тревожна, предаде Франс прес, цитирана от БТА. На епидемиологичния фронт уикендът всъщност донесе известни проблясъци на оптимизъм с първото забавяне на броя на починалите в Европа, континента, където вирусът до момента е взел най-много жертви.

"Започнахме да наблюдаваме окуражителни знаци в Европа и това помага на пазарите да се стабилизират", заяви пред АФП Исабел Матеос и Лаго, управляващ директор в БлекРок (BlackRock).

Вълната на облекчение, тръгнала от Азия тази сутрин, достигна и до САЩ, където днешната търговия на Уолстрийт ще започне най-вероятно с повишение на котировките. В търговията преди официалното начало промишленият индекс Дау Джоунс се повишава с 3,78 процента, по-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 нараства с 3,84%, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак върви нагоре с 3,86%.

Водещите индекси на европейските борси също нараснаха в ранната следобедна търговия - с 3,51% в Париж, 4,75 процента във Франкфурт и 2,14% в Лондон. На Миланската борса увеличението е от 2,98%, а на Мадридската борса 3,36%. 

"Пазарите възприемат по-оптимистичен тон, тъй като някои правителства обявиха, че ще смекчат карантинните марки след Великден, показвайки ранни признаци за излизане от тунела на икономическата парализа", заяви Джаспър Лоулър от лондонската Кепитъл груп (Capital Group). 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ