Пет финансови съвета за млади бащи

Пет финансови съвета за млади бащи

Пет финансови съвета за млади бащи

Няма никакво съмнение, че един от миговете на гордост и върховно щастие в живота на всеки мъж е раждането на първата рожба. Но освен да носи радост, този миг бележи една необратима промяна. От момента на „анонса“ са минали близо девет месеца, в които вълнението на очакването е вървяло ръка за ръка с почти непроменения начин на живот. Все още сте си само двамата, все още гледате телевизия необезпокоявани и излизате на по бира с приятели, без да се налага да правите сложни схеми с намесата на тъщи и други роднини. Бюджетът ви също не е помирисал още какво му готвите – с изключение на някои по-драстични, но еднократни разходи за креватче, детска количка, ремонт на стаята или бебешко гардеробче, личните финанси са останали непокътнати.

Внимание – всичко това се променя в момента, в който бебето пропищи за първи път. В този момент, повярвайте, в някой банков клон пропищява и вашата сметка. Само че вие сте във вихъра на щастието и този втори писък дори няма да го забележите. Уви, това трае твърде кратко. Така че, мили бащи, ще бъда безкрайно откровен с вас – каквото и да сте си говорили с жена ви преди раждането („Е, че какво толкова – в първите месеци то бебето е само на мляко!“ или „Абе, какви дрешки, две бодита са му достатъчни!“), колкото и реалистично да сте настроени към предстоящата промяна, действителността ви разказва играта за броени дни. За да бъда поне малко полезен, ще ви дам няколко ценни финансови съвета, които е добре да си припомните още преди Деня „Хикс“.

Оставете хобитата си на заден план

Карате сноуборд всеки уикенд на Боровец през зимата или прекарвате часове наред в гаража да тунинговате автомобила си? Четете по няколко книги наведнъж? Не си правете илюзии – хобитата ви, особено скъпите и изискващите повече време – са първите жертви на новата ви роля. Пренареждането на приоритетите става мигновено. Всяка секунда и всяка стотинка оттук нататък ще бъдат внимателно изчислявани и дори фонд „И аз съм човек“ ще загуби моралната си тежест пред нуждата от бебефон. За да не пострадате рязко емоционално от промяната, изпускайте парата с малки и бързи „бягства“ – да излезете с приятели на по бира за час веднъж на десетина дни едва ли ще ви коства нещо повече от завистлив поглед от съпругата.

Не отказвайте помощ от роднини и приятели

Нямате си идея от колко много неща има нужда едно бебе още с пристигането си вкъщи. Като се почне от обикновените консумативи, които вървят с главоломна скорост, та се стигне до уреди и джаджи с обезкуражаващи цени и съмнителна функционалност. Аптеката и детският магазин ще станат вашият втори дом. Добрата новина е, че много близки и приятели ще ви предложат помощ – я някой ще ви заеме стерилизатор за бутилки или бебефон, я друг ще ви подари столчето за колата, останало от неговото хлапе. Съветът ми е – не отказвайте помощ, дори когато столчето не изглежда като от онази снимка в Инстаграм, дето толкова я харесва жена ви. Достатъчно разходи ще останат и за вас. Което можете да спестите – направете го. Личният ви бюджет ще оцени това.

Открийте банкова сметка на детето от ден първи

Семейната радост при раждането на рожба е огромна и блика от всички посоки. Може дори да се изненадате колко много роднини, близки и приятели имате в действителност. Баби, дядовци, лели и чичовци ще ви засипят с внимание, което често е придружено от необходим подарък или от някой лев. Незабавно открийте банкова сметка, по която внесете събраните от близки хора пари. Те са дадени от сърце и ще станат първата вноска към така необходимите спестявания за детето. Опитвайте се всеки месец да внасяте по нещичко по тази сметка и не се изкушавайте да прибягвате до нея – един ден натрупаните средства ще ви позволят да инвестирате в добро образование за бъдещия студент, в бизнес начинание или стартъп идея на младия предприемач.

Инсталирайте си мобилно банкиране на телефона

Ако все още не сте го направили, то това е моментът, в който вече нямате извинения. Уверявам ви, роди ли се детето, няма да имате време да висите на опашка, за да платите тока, водата или телефона, или да ходите до банката, за да изпратите паричен превод. С мобилно банкиране можете да правите всичко това за секунди, което ще ви даде възможност да прекарвате повече време с бебето и майка му. Повярвайте ми, те имат най-голяма нужда от вас.

Обмислете потребителски кредит или овърдрафт

Понякога просто не сме готови за тоталната промяна, която ни завихря с идването на бебето. Еуфорията от очакването - а нерядко и суеверията, на които много от нас все още робуват - могат да приспят рационалното мислене и в един слънчев момент да се озовем в неремонтирана стая с бебе на ръце, без нито една дрешка, пелена или подходяща мебел. Ако случаят е такъв и нямате заделени средства, с които да реагирате бързо – не се колебайте да попитате личния си банкер какъв е най-подходящият за вас кредит или овърдрафт. По този начин ще си купите комфорт в един от най-драматичните житейски моменти, когато подобен комфорт е просто безценен.

И за финал, не забравяйте, че въпреки предупрежденията по-горе, ви предстоят страхотни емоции и мигове на върховна гордост. Да бъдеш баща е невероятно. А когато си подготвен, уверен и си помислил и за финансовата страна на въпроса предварително, то поне си гарантираш, че сълзите в Денят "Хикс“ ще са от щастие. Предимно.

Георги Грънчаров, мениджър онлайн комуникации. Публикувано в серията "Финанси за нефинансиси" в блога на Уникредит Булбанк

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ