Рекордно понижение на реалните доходи на руснаците през второто тримесечие

Рекордно понижение на реалните доходи на руснаците през второто тримесечие

Рекордно понижение на реалните доходи на руснаците през второто тримесечие

Реалните разполагаеми доходи на руснаците са регистрирали най-големия си срив от 20 г. през второто тримесечие на 2020 г., докато икономиката се е свила с 9,6% на годишна база, след кат страната бе засегната тежко от пандемията от коронавирус и последвалото от нея поевтиняване на петрола, предава Ройтерс.

Реалните разполагаеми доходи се превърнаха в една от най-чувствителните теми в Русия, като прогнозите са руската икономика да се свие с 6% през 2020 г.

Разполагаемите доходи са се понижили с 8% в периода април-юни спрямо същото тримесечие на миналата година, сочат данните на руската статистическа служба Росстат. Това е най-голямото свиване на доходите на тримесечна основа от 1999 г. насам.

От службата добавят, че индустриалното производство в Русия е намаляло с 9,4% на годишна база през юни.

През второто тримесечие, когато ограниченията срещу разпространението на коронавируса засегнаха икономическата активност, руската икономика се е свила с 9,6% на годишна основа, след като нарасна с 1,6% през първото тримесечие, съобщиха от министерството на икономиката на Русия.

През месец юни обаче икономиката се е понижила с 6,4% на годишна основа, следвайки свиването с 10,7% през месец май, когато страната бе в частична блокада заради пандемията.

По време на заседанието си миналия петък, Руската централна банка заяви готовността си да намали основната си лихва, която сега е 4,5%, за четвърти път от началото на годината.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ