S&P понижи прогнозите за Обединеното кралство. Предупреждава за "перфектната буря"

S&P понижи прогнозите за Обединеното кралство. Предупреждава за перфектната буря

S&P понижи прогнозите за Обединеното кралство. Предупреждава за "перфектната буря"

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P Global) отново понижи прогнозите си за представянето на икономиката на Обединеното кралство през настоящата година и вече очаква тя да се свие с 8,1%, съобщава Ройтерс. В същото време кредитната агенция предупреждава за опасността от "перфектна буря" през следващата година, ако се провалят усилията за постигане на търговска сделка между ЕС и Великобритания преди изтичане на преходния период след Brexit, който изтича на 31-ви декември 2020 г.

"Стандард енд Пуърс", която за пръв път в историята намали с две степени най-високия кредитен рейтинг "ААА" на дадена държава, след като Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз през 2016 г., заяви, че вече не вижда перспективи преходният Brexit период да бъде удължен през следващите шест месеца.

Вместо това, агенцията  очаква Лондон да сключи с ЕС "базова" сделка за свободна търговия, която да е в сила от началото на 2021 г., въпреки че рискът от неуспех на преговорите остава "висок'.

"Втора, по-голяма вълна от коронавирусна инфекция през есента, последвана от промяна в правилата за търговия на Световната търговска организация през януари (в условията на Brexit без сделка), рискува да се окаже "перфектна буря" за британската икономика", предупреди "Стандард енд Пуърс". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ