Тръмп налага мита срещу Китай за 50 млрд. долара

Тръмп налага мита срещу Китай за 50 млрд. долара

Тръмп налага мита срещу Китай за 50 млрд. долара

Американският президент Доналд Тръмп е взел решение да въведе мита за вноса на стоки от Китай на стойност 50 млрд. долара, съобщава „Уолстрийт джърнъл“.

Според източници на изданието преди това Тръмп свикал съвещание със съветници от екипа си и от министерствата на търговията и финансите. Засега не е ясно кога новите такси ще влязат в сила.

Тръмп няколко пъти е казвал, че не му харесва търговският дефицит с Китай, който според предприемача достига 500 млрд. долара годишно.

На 22 март президентът подписа пакет с мерки срещу „нечестната“ търговска политика на Китай. Пекин принуждава американските компании да предават на китайските си партньори своите технологии и интелектуална собственост – това даде основания на Тръмп да изостри още повече тона към Китай.

В началото на април Вашингтон обяви намерението да въведе 25% мито за 1,3 хил. търговски марки от Китай на обща стойност около 50 млрд. долара. Пекин отговори с решение за 25% мита за американските коли, американския боб и други земеделски стоки  - общо 106 търговски наименования.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ