Венецуела се готви да премахне шест нули от валутата си

Венецуела се готви да премахне шест нули от валутата си

Венецуела се готви да премахне няколко нули от националната си валута в опит да опрости ежедневните трансакции, тъй като в момента сумите често не се побират в екраните на калкулатори, а транзакции изискват по няколко плащания с карта, за да бъдат завършени, предава Блумбърг.

Централната банка на страната планира да премахне шест нули от венецуелския боливар още през август тази година , след като досегашните опити за емитиране на банкноти с по-висок номинал не успяха да разрешат проблемите, предизвикани от хроничната инфлация, разказват три запознати източника.

Венецуела прибягна до „деноминация“ на боливара за последен път през 2018 г, като през март тази година отпечата първата си банкнота от 1 млн. боливара. В момента обаче тази банкнота се равнява на 0,32 долара и не стига дори за чаша кафе.

От 2008 г. насам, първо под ръководството на покойния Уго Чавес, а след това на настоящия президент Николас Мадуро, правителството на Венецуела е премахнало общо 8 нули от своята валута заради хиперинфлацията.

Макар че в страната отдавна се използват щатски долари за редица ежедневни трансакции, повечето венецуелци получават възнагражденията си в боливари. Освен това, местната валута е нужна за покупката на билети за градски транспорт, плащане на паркинг и даване на бакшиши.

На фона на нарастващата употреба на електронни плащания в страната, централната банка няма да бъде принудена да печата толкова много нови банкноти, колкото бяха нужни при предходните „деноминации“. Централната банка вероятно ще пусне в обръщение шест различни банкноти, вариращи от 2 до 100 боливара.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ