Защо МВФ е загрижен за крипто пазара?

Защо МВФ е загрижен за крипто пазара?

Международният валутен фонд е загрижен за криптовалутите, особено заради факта, че новоразвиващия се пазар расте с голямо темпо, а регулацията му все още е далеч в бъдещето, предава Си Ен Би Си.

Общата пазарна стойност на всички крипто активи надхвърли 2 трилиона долара през спетември тази година – десеткратен растеж, спрямо началото на 2020 г., сочат данни на МВФ.

Един от проблемите, върху които акцентира МВФ, е че на много от хората и финансовите институции, търгуващи с тези активи, „им липсват силни оперативни и ръководни практики, както и такива за управление на риска“.

 По тази причина МВФ смята, че потребителите са изложени на големи рискове, кат добавя, че секторът е белязан от „недостатъчна прозрачност и надзор“. Фондът също така вярва, че крипто активите създават „пропуски в събирането на данни“ , които оставят вратата отворена за нелегални активности, включително пране на пари и финансиране на тероризъм.

Други институции призовават за повече действия, които да направят инвестициите в крипто по-безопасни.

Крипто инфлуенсъри

Управлението за контрол на финансовата дейност (FCA) на Обединеното кралство предупреди за силна връзка между социалните мрежи и крипто инвестициите.

„На влиятелните лица в социалните медии рутинно получават заплащане от измамници, за да рекламират техните нови токени на база чиста спекулация. Някои инфлуенсъри дори рекламират монети, които се оказва, че изобщо не съществуват“, заяви през септември председателят на британския финансов регулатор Чарлз Рандъл.

Ким Кардашиян - знаменитост с повече от 200 милиона последователи в Instagram, получи заплащане да рекламира крипто токен в профила си в социалната мрежа по-рано тази година. Критиците хръвлиха светлина върху изключителната липса на информация за разработчиците на ethereummax, крипто активът, който тя рекламира.

 „Това не е финансов съвет, а споделяне на това, което моите приятелите ми казаха за токена ethereum max!“ написа Кардашиян в публикация в своя профил, добавяйки различни хаштагове, включително #ad, който е необходим, за да се знае, че публикацията й е платена.

Други потребители на социални медии с множество последотавали също са рекламирали крипто активи в своите акаунти.

„Криптовалутите често се рекламират като част от публикации, в които се демонстрира бляскъв начин на живот. Мисля, че тази асоциация е много опасна и вредна за младите хора“, каза Майрън Джобсън от Interactive Investor пред Си Ен Би си през октомври.

Стандартизация

Според него властимащите трябва да обърнат специално внимание на рекламите на криптовалути и да се уверят, че те включват ясна информация за рисковете, свързани с инвестициите в толкова нестабилен актив.

Допълнителен проблем за политиците е, че младите хора се интересуват много от този пазар и често правят първите си инвестиции в криптовалути, използвайки за целта заеми и кредитни карти.

Според данни, публикувани от FCA през юни, че около 2,3 милиона души във Великобритания притежават криптовалути. 14% от тях използват кредит, за да ги закупят, а 12% смятат, че ще бъдат защитени от FCA, ако нещо се обърка. От финансовия регулатор обаче са категорични, че няма как да помогнат на потребителите, ако инвестициите им се окажат лоши.

Проучване сред 1000 души на възраст между 18 и 29 години, проведено в Обединеното кралство през месец юли, показа, че 27% от тях са използвали кредитни карти, за да инвестират в доджкойн. Други 17% са използвали студентския си заем и 12% казват, че използват други видове заеми.

Това може да се превърне в нож с две остриета, тъй като инвеститорите могат да понесат загуби по своите крипто инвестиции и да бъдат поставени в трудна ситуация с изплащането на заемите и кредитите, които са взели, за да направят тези инвестиции.

Според МВФ националните регулатори трябва да работя за изграждането на общи правила в световен мащаб, да подобрят трансграничния надзор и да настояват за стандартизиране на данните.

„Времето е от съществено значение и действията трябва да бъдат решителни, бързи и добре координирани в световен мащаб“, каза МВФ през октомври.

Ключови думи