Златото може да поскъпне до 4000 долара за тройунция през следващите 3 години

Златото може да поскъпне до 4000 долара за тройунция през следващите 3 години

Златото може да поскъпне до 4000 долара за тройунция през следващите 3 години

Цената на златото може да достигне 4000 долара за тройунция в рамките на следващите три години. Това заяви пред Си Ен Би Си Франк Холмс, главен изпълнителен директор на U.S. Global Investors.

По думите бъдещата цена на благородния метал обаче зависи от редица фактор, включително напредъка по разработването на ваксина за коронавируса  и резултата от предстоящите през ноември президентски избори в САЩ.

Тази година цената на златото достигна най-високите си нива от септември 2011 г, тъй като много инвеститори гледат на метала като най-сигурното убежище на фона на пандемията от COVID-19. Миналата седмица жълтият метал прескочи границата от 2000 долара за тройунция за първи път в историята.

„Не е трудно да си представим цена на златото от 4000 долара“, казва Холмс, като посочи като причина за това пакетите от стимули за възстановяване американската икономика на стойност трилиони долари. Той добави, че финансовите министри и централните банки от Г-20 „работят заедно като картел“

„Не сме виждали подобно нещо. Централните банки създават пари при нулеви лихви. При тези условия златото се превръща в много привлекателен актив“, коментира Холмс.

По-хлабавата парична политика обикновено кара инвеститорите да търсят повече злато. Когато реалната доходност по държавните ценни книжа пада, цената на златото поскъпва (и обратното)

Макар че е съгласен с анализа, че има много фактори, подкрепящи златото, Юнг-и Ма от Wealth Management смята, че има две събития, които могат да променят траекторията на златото.

„Едното, разбира се, е развитието на ваксина срещу коронавируса. Другото са изборите. Смятаме, че ваксината има потенциала да наруши някои от позитивните фактори, които работят в полза на златото“, коментира той.

Според изследователите от Third Bridge Group златото може да падне под 1600 долара за тройунция веднага след изборите, преди отново да поскъпне през следващата година.

„Остават по-малко от 100 дни до изборите, а Тръмп наскоро намекна за тяхно отлагане. Това повиши опасенията, че той ще потърси начин да попречи на изборите, тъй като в момента изостава значително от Байдън“, коментира Камерън Александър от  Refinitiv.

Към 10:25 ч. българско време цената на златото е 2031,87 долара за тройунция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ