Байдън към Путин: Ще отговорим решително, ако Русия нахлуе в Украйна

Байдън към Путин: Ще отговорим решително, ако Русия нахлуе в Украйна

Байдън към Путин: Ще отговорим решително, ако Русия нахлуе в Украйна

В рамките на телефонен разговор, продължил повече от час, президентът на САЩ Джо Байдън и държавният глава на Русия Владимир Путин обсъждаха струпването на руски войски по границата с Украйна, предава The Guardian.

Разговорът „не промени фундаментално“ влошаващата се криза, коментира старши представител на американските власти. Според него двамата лидери са се съгласили да поддържат контакт през идните дни, „но Русия може да реши да продължи с военните действия въпреки всичко“. Той каза също така, че не съществуват доказателства за „смислена“ деескалация на напрежението по украинската граница.

Същевременно помощникът на руския лидер Юрий Ушаков нарече разговора между президентите „балансиран и делови“ и потвърди, че „президентите се съгласиха да продължат да поддържат контакт на всички нива“. Той обаче отхвърли твърденията на САЩ, че Русия може да нахлуе в Украйна във всеки един момент. „Истерията достигна своя връх“, добави Ушаков.

Освен това Владимир Путин със съжаление е констатирал, че Вашингтон и Брюксел не са отчели ключовите инициативи на Москва: прекратяването на по-нататъшното разширяване на Алианса, изтеглянето на натовската военна инфраструктура в Европа на позициите от 1997 г. и отказът от разполагане на ударни оръжейни системи в близост до руските граници.

Междувременно от Белия дом заявиха, че Байдън е заявил, че ако Русия продължи инвазията в Украйна, САЩ и нейните съюзници „ще откликнат решително и ще причинят значителни щети на Русия“. Американските власти допълниха, че са отворени за дипломатични разговори, но са напълно подготвени и за други потенциални сценарии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ