Бившият ирански президент Махмуд Ахмадинеджад е арестуван

Бившият ирански президент Махмуд Ахмадинеджад е арестуван

Бившият ирански президент Махмуд Ахмадинеджад е арестуван

Бившият президент на Иран, Махмуд Ахмадинеджад, е арестуван за подбуждане към размирици, съобщава Daily Mail, цитирайки изданието Al-Quds Al-Arabi.

Арестът е вследствие на изявление на Ахмадинеджад пред антиправителствени демонстранти, направено при посещение в западния град Бушер на 28 декември, където той е казал, че "настоящите лидери живеят далеч от проблемите и тревогите на народа и не знаят нищо за реалността на обществото", търди изданието. Иран страда от "лошо управление" и правителството на президента Хасан Роухани "вярва, че те притежава земята и че хората са невежо общество", са били думите на Махмуд Ахмадинеджад.

Изявлението на бившия президент идва след силните размирици в Иран, при които демонстранти излязоха на улицата, за да протестират срещу правителството. Размириците бяха предизвикани от повишаването на цените на хранителните стоки при нарастващата безработица в страната.

Най-малко 21 души бяха убити и стотици - арестувани след сблъсъсци между протестиращи и силите за сигурност в Иран. 

В последните няколко дена в страната се проведоха масови проправителствени демонстрации, които обвиниха страни САЩ, Великобритания и Израел в организиране на антиправителствените протести и намеса във вътрешните работи на Иран.

За сега властите са поставили Ахмадинеджад под домашен арест. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ