Близо 2000 души бяха евакуирани от последния район под контрола на "Ислямска държава" в Източна Сирия

Близо 2000 души бяха евакуирани от последния район под контрола на Ислямска държава в Източна Сирия

Близо 2000 души бяха евакуирани от последния район под контрола на "Ислямска държава" в Източна Сирия

Близо 2000 души, повечето цивилни и членове на семействата на бойци на групировката "Ислямска държава", напуснаха вчера последния район, контролиран от екстремистите в Източна Сирия, предаде ДПА.

Според базираната във Великобритания НПО Сирийски център за наблюдение на човешките права, сред евакуираните имало също 150 джихадисти, включително сирийци, иракчани и бойци от други националности, предава БТА.

По-рано вчера трийсетина камиона, превозващи предимно жени и деца, напуснаха село Багуз и се отправиха към временен лагер на северозапад. Евакуирани бяха и няколко предали се бойци на "Ислямска държава".

Очаква се след пристигането във временния лагер жените и децата да бъдат прехвърлени в лагера Ал Хол в Североизточна Сирия, контролиран от кюрдите. Мъжете ще бъдат разпитани от съюзените със САЩ Сирийски демократични сили.

Багуз е последният район, който все още е под контрола на "Ислямска държава" в източната сирийска провинция Дейр аз Зур. На 9 февруари предвожданите от кюрдите сили започнаха офанзива, за да прогонят групировката от селото. В понеделник говорител на Сирийските демократични сили каза, че в Багуз все още има около 500 бойци на "Ислямска държава".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ