Флорида се подготвя за урагана Ирма (снимки)

Ирма ще опустоши  Флорида, или съседните на нея щати, обяви ръководителят на американската федерална агенция за извънредни ситуации Брок Лонг, цитиран от медиите в страната и BBC News. 

Лонг заяви, че части от Флорида вероятно ще останат без електричество в продължение на дни, а над 100 000 души може да се нуждаят от подслон. 

Междувременно става ясно, че свръхмощната буря е оставила след себе си огромни щети в Карибския регион, особено на остров Сен Мартен. В Карибите са засегнати около 1,2 млн. души. 

Силата на ураган днес постепенно премина до категория 4, след като продължително беше оценявана от метеоролозите като буря от най-високата, пета категория. Властите в САЩ обаче предупреждават гражданите, че ураганът е "изключително опасен". 

Американската метеорологична служба очаква той да донесе ветрове със скорост от 270 км/ч. през уикенда. На около 500 000 души е заявено да напуснат Южна Флорида. Ирма се очаква да връхлети там в неделя. 

"Ураганът Ирма продължава да бъде заплаха, която ще разруши  или Флорида, или в някои от югоизточните щати", коментира Лонг. "Цялата югоизточна част на САЩ по-добре да се събуди и да обърне внимание", казва той.

Броят на жертвите на урагана продължава да расте в Карибския регион, където те достигнаха най-малко 19. 

"Окото" на бурята се очаква да удари източна и централна Куба, като се очаква да премине между северния бряг на Куба и Бахамите, посочват от Националния център на САЩ за наблюдение на ураганите.

Около 50 000 туристи напускат или вече са напуснали Куба. Курортите по северния бряг на страната вече са празни, предава агенция Ройтерс. На снимките, които ще видите по-долу все още нищо не предвещава задаващата се стихия, освен опустяването на улици и сгради. И все още е слънчево, тихо, спокойно...

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ