Иран обвини САЩ в разпалване на нова война в Сирия

Иран обвини САЩ в разпалване на нова война в Сирия

Иран обвини САЩ в разпалване на нова война в Сирия

Иранските власти заявиха, че подкрепяните от САЩ  30 хиляди сирийски бойци ще „разпалят пламъците на войната“, предаде агенция Ройтерс.

Водената от САЩ международна коалиция обяви, че работи заедно със своите съюзници от арабско-кюрдските Сирийски демократични сили(СДС), за изграждането на бойна сила, която да провежда операции по границите с Турция и Ирак, както и във вътрешността на Сирия.

Президентът на Сирия Башар Асад реагира остро на новината и обеща, че ще прогони американски войски в страната и ще унищожи всяка група, подкрепяна от САЩ. Русия, която е основният съюзник на Асад, нарече плановете заговор за разделяне на Сирия и поставяне на част от страната под американски контрол, докато Турция заклейми новите сили като „терористична армия“.

От външното министерство на Иран заявиха, че подобна военна сила ще предизвика ново напрежение в Сирия.

„Изявлението на САЩ за създаване на нова гранична сила в Сирия е груба намеса във вътрешните работи на страната“, каза главният говорител на иранското външно министерство Бахрам Касеми и призова всички американски сили да напуснат Сирия.

Ръководената от САЩ международна коалиция провежда въздушни удари срещу „Ислямска Държава“ и подпомага Сирийските демократични сили от 2014 г. насам. В страната са разположени около 2000 американски военнослужещи. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ