Трудното решение на казуса SWIFT

Трудното решение на казуса SWIFT

Трудното решение на казуса SWIFT

Руски банки ще бъдат изключени от Международната система за разплащания SWIFT. Кои финансови институции на Федерацията ще бъдат засегнати и самото решение на ЕС, САЩ и техни партньори се очаква по-късно днес.

Какво се крие зад абревиатурата SWIFT, която през последните дни е толкова често споменавана във връзка с войната в Украйна? Буквално Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication  означава общност за глобална междубанкова финансова телекомуникация. С други думи това е защитена  телекомуникационна мрежа за обмен на информация за финансови операции по целия свят.

Системата е базирана в Брюксел. Тя има двустепенна система на управление – международен  борд, съставен от 25 независими директори, и надзорен съвет. И двата органа, чиято основна мисия е да поддържа и гарантира сигурността на трафика, се избират от акционерите на SWIFT.

През 2021-а системата отчита най-силния ръст на плащанията и трафика на ценни книжа през последните три години и рекорден дневен обем.

Обемът на глобалните сделки, извършени в мрежата, е нараснал с 11,2 на сто. Средно 42 милиона плащания и транзакции с ценни книжа са обработени дневно с помощта на услугата за съобщения FIN.

„Значителният ръст на трафика през SWIFT мрежата показва доверието, което финансовата общност оказва в SWIFT. Резултатите ще подкрепят нашата стратегия за по-нататъшна революция в трансграничните плащания“, посочва Дейвид Уотсън, главен стратегически директор.

SWIFT ускорява потоците, за да постигне незабавна обработка между 4 милиарда сметки и 11 000 институции в повече от 200 държави – като същевременно поддържа ненадмината сигурност, надеждност и устойчивост.

Какъв ще бе бъде ефектът? Мненията все още са разнопосочни. Изключването на някои руски банки от SWIFT ще направи невъзможно получаването и изпращането на преводи и на практика ще ограничи достъпа им до глобалните финансови пазари. С други думи обрича ги на фалит. Но едновременно с това ще доведе до сътресения в международната търговия. Затова вземането на подобно решение трябва да е много премерено.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ