Русия нападна Украйна

Русия напуска Съвета на Европа

Русия напуска Съвета на Европа

Русия взе решение да не участва повече в Съвета на Европа, обяви на сайта си руското Външно министерство, предаде Ройтерс.

„Русия няма да участва в превръщането на най-старата европейска организация в поредната платформа за заклинания за западното превъзходство и нарцисизъм. Нека се наслаждават на общуването помежду си, без Русия“, се казва в изявление на руското външно министерство.

Отбелязва се също, че решението на Руската федерация е продиктувано от факта, че ЕС и НАТО злоупотребяват с това, че техните представители са мнозинство в Комитета на министрите на Съвета на Европа (CMCE) и "се придържат към линията за разрушаване на организацията и общото хуманитарно правно пространство в Европа."

Москва няма намерение "да се примири с тези подривни действия", се казва още в съобщението.

Ден след нападението на Русия над Украйна Комитетът на министрите на Съвета на Европа спря временно правата на представителство на Руската федерация в Комитета и в Парламентарната асамблея.

Съветът на Европа (СЕ) е политическа международна организация на страните от Европа (т.нар. „Голяма Европа“ – 47 страни членки, за разлика от 28 страни членки на Европейския съюз), която работи за целите на европейската интеграция. Организацията насърчава сътрудничеството между всички държави в Европа в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културното сътрудничество. В организацията членуват 47 държави с 800 милиона души население и тя е напълно самостоятелен орган, съществуващ отделно от ЕС. За разлика от ЕС, Съветът на Европа няма правомощия да създава закони. Двете организации споделят общ флаг и химн.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ