Северна Корея заплаши ООН с "физически действия"

Северна Корея заплаши ООН с физически действия

Северна Корея заплаши с „физически действия“ Съвета за сигурност на ООН заради новата резолюция за санкции. Заплахата бе отправена в изявление на Корейския комитет за мир в Азиатско-Тихоокеанския район, публикувано от официалната агенция ЦТАК.

Резолюцията е наречена „гангстерско действие, което се стреми да наруши суверенитета и правото на съществуване и развитие на КНДР“. Тя ще бъде последвана от „практически мерки за справедливост от страна на армията и народа, предупреждава комитетът“. „Те (Съветът за сигурност, бел. ред.) трябва да си дадат сметка, че КНДР ще предприеме безпощадно стратегически стъпки, включително и физически действия, като мобилизира цялата национална мощ“, продължава изявлението.

В събота Съветът за сигурност гласува за разширяване на санкциите срещу Северна Корея. Според САЩ, които предложиха резолюцията, пълното й прилагане ще съкрати с 1/3 годишните валутни приходи на Пхенян, които в момента са около 3 млрд. долара.

Решението предвижда забрана за внос от Северна Корея на желязо, желязна руда, олово, въглерод и млечни продукти. Ще бъдат замразени сметките на външнотърговската банка на КНДР, а на севернокорейските кораби, нарушили санкциите на ООН, ще бъде забранено да влизат в пристанищата на всички държави по света.

Страните-членки на ООН ще бъдат задължени да не увеличават броя на работниците от КНДР на териториите си, да не създават нови съвместни предприятия и да не разширяват съществуващите, припомня РИА Новости. Предвидени са нови санкции против лицата, свързани с ракетната и ядрената програми на Пхенян.

През юли КНДР проведе два теста на междуконтинентални балистични ракети.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ