Турция започна военна операция в Сирия

Турция започна военна операция в Сирия

Турция започна военна операция в Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че операцията на турската армия в района на Африн, Сирия, е започнала, съобщи ТАСС.

"Антитерористичната операция в Африн фактически започна“, предаде Анадолската информационна агенция.

Ердоган нападна остро САЩ заради подкрепата им за сирийските кюрди от „Демократичен съюз“ и отрядите на „Сила за народна самоотбрана“.  

„Вече не ни интересува кой какво говори за нас и щом обещанията, дадени пред нас, не са изпълнени, никой няма правото да се произнася“, заяви Ердоган пред регионалната конференция на управляващата партия в провинция Кютахия.

Той подчерта, че Западът е длъжен да осъзнае, че Турция е съюзник, с когото трябва да се съобразява и да сътрудничи в региона. Ердоган призова западните лидери да ревизират политиките си в Сирия и да спрат подкрепата за кюрдските терористи от ПКК

По думите му боец от кюрдските отряди в Сирия, който се е предал на турските военни на границата, е разкрил плана на ПКК, според който местното население ще бъде използвано като жив щит срещу антитерористичната операция, съобщава Анадолската агенция. За тази цел в населените места са прокопани тунели, като някои от тях водят пряко в жилищата. 

В петък турският министър на отбраната Нуретин Джаникли заяви в тв интервю, че операцията в Африн „де факто е започнала с артилерийски обстрел“. Там живеят около 1,5 млн. сирийски кюрди.

Днес началото на операцията бе потвърдено от турския Генерален щаб, съобщи ТАСС.

Операцията е наречена „Маслинова клонка“ и е започнала следобед.

Си Ен Ен Тюрк съобщи, че 8 турски изтребителя F-16 са излетели от авиобазата в Диарбекир и са нанесли удари по позиции на кюрдите от двете организации, обявени за терористични от Анкара. Унищожени са техни наблюдателни пунктове, убежища и складове според официалните изявления.

По данни на Анадолската агенция части на групировката „Сирийска свободна армия“, противник на режима, също са започнали днес настъпление в Африн.

Турската армия е прехвърлила във вторник най-малко 10 танка на границата със Сирия.

Москва и Вашингтон призоваха за сдържаност и избягване на ескалацията на конфликта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ