Ураганът Матю взе над 300 жертви, пътува към САЩ

Ураганът Матю взе над 300 жертви, пътува към САЩ

Ураганът Матю взе над 300 жертви, пътува към САЩ

Най-свирепият ураган Матю, ударил Карибите през последните 10 г., е взел най-малко 343 жертви до момента, съобщава Ройтерс.  Днес супербурята ще връхлети американското крайбрежие.

В най-тежко пострадалия Хаити загинаха най-малко 339 души по последни, но неокончателни данни на местните власти. Вятърът и дъждът са разрушили стотици жилища, цели квартали са под вода, хиляди хора са евакуирани. В Доминиканската република са загинали 4-ма души.

Матю премина през Бахамските острови, преди да се стовари върху Хаити и Куба. По данни на ООН около 350 000 души бедстват в Хаити.

Ураганът продължава да настъпва с пориви на вятъра със скорост 215 км в час, движи се бавно и затова предизвиква катастрофални наводнения. Продължава да поддържа 4-та степен на силата по 5-степенната скала на Сафир-Симпсън, съобщи американският националният център по ураганите.

Тази вечер окото на стихията ще мине покрай или през бреговете на полуостров Флорида и крайбрежието на Джорджия и Южна Каролина. Около 2 млн. души бяха призовани да се евакуират.

Центърът по ураганите предупреди за „потенциално разрушителната“ сила на бурята, но отбеляза, че през следващите 48 часа постепенно ще отслабва. Метеорологичната  служба смята, че Матю може да се окаже най-свирепата буря в североизточната част на Флорида от 118 г.

Тази сутрин ураганът е на около 200 км от Кейп Канаверал, където е основната космическа база на САЩ.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ