Висш украински чиновник: Превзеха АЕЦ "Чернобил"

Висш украински чиновник: Превзеха АЕЦ Чернобил

Висш украински чиновник: Превзеха АЕЦ "Чернобил"

Ядрената централа Чернобил е била превзета от руските сили, предаде "Ройтерс" като се позова на изявление на Михайло Подоляк, съветник в кабинета на украинския президент.

"Невъзможно е да се каже дали тя е в безопасност след това напълно безсмислено нападение от руснаците. Това е най-сериозната заплаха за Европа в момента", заявява Подоляк.

В социалните мрежи се появиха кадри от момента след окупирането на зоната.

 

Малко по-рано стана известно, че в района на АЕЦ Чернобил се водят сражения близо до депото за съхранение на ядрени отпадъци на атомната централа в Чернобил.

"Войските на окупаторите влязоха от Беларус в зоната на централата Чернобил. Членовете на Националната гвардия, които защитават депото, им оказват упорита съпротива", заяви съветникът на украинското министерство на вътрешните работи Антон Герашченко в "Телеграм".

Информацията беше потвърдена след това и от украинския президент Володимир Зеленски, който заяви, че украинските военни жертват живота си, за да избегнат повторение на ядрената катастрофа отпреди повече от 30 години. "Руските окупационни сили се опитват да завземат АЕЦ "Чернобил". Нашите защитници жертват живот си, за да се избегне повторение на трагедията от 1986 г.", подчерта той.

С пост в социалните мрежи Зеленски сравни руската атака с военната кампания на нацистка Германия през Втората световна война и я определи още като "деклариране на война срещу цяла Европа".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ