Заповед за частична мобилизация след указа за военно положение. Опозицията иска оставката на Порошенко

 Заповед за частична мобилизация след указа за военно положение. Опозицията иска оставката на Порошенко

Президентът на Украйна Петро Порошенко възложи на Генералния щаб да предприеме мерки за организиране на частична мобилизация след въвеждането на военното положение в страната във връзка със събитията в Керченския пролив, предаде РИА Новости, цитирайки указ на украинския лидер.

"Генералният щаб на Украйна да предвиди частични мерки за мобилизация като организира и проведе тренировъчни лагери със запасните и оперативни резерви в необходимите обеми ", се казва в документа.

Малко преди това Порошенко подписа указ за въвеждане на военно положение в Украйна. За да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен и от Върховната Рада.

Междувременно в украинския парламент вече се надигна опозиционна съпротива срещу предприетите от Порошенко ходове. Междуфракционното депутатско обединение «Опозиционна платформа – За живот» излезе с декларация, в която поиска президнетът Порошенко да подаде оставка.

Според изявлението, най-важното в момента е да се защитят хората и да се предотврати ескалацията на конфликта, поради което, „трябва да бъдат отстранени всички военни, имащи нещо общо със случващото се”, смятат от опозицията в Радата. "Смятаме, че единственият изход от настоящата ситуация е оставката на президента Порошенко и провеждането на президентски избори в Украйна", подчертават от обединението.

Според тях, указът за военно положение е знак, че държавният глава иска да "узурпира властта".

"Военната ситуация ще позволи на сегашния провален режим да се саморазправи с нежеланите, да затвори медиите и да ограничи свободата на словото", се казва в изявлението.

Опозиционното обединение намира за абсолютно неоснователно въвеждането на военно положение и настоява за мирно разрешаване на конфликта с руската страна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ